lördag 17 januari 2009

Mjuk konstnärlig sensualism

Hej igen---
Ikväll sitter jag och ser en av mina favoritfilmer.
"Flicka med pärlörhänge".Filmen baserar sig på boken skriven av Tracy chevalier.För dig som inte vet det så existerar denna målning på riktigt.Målningen är gjord 1665 av Johannes Vermeer och ingår i samlingarna på museet Mauritshuis i Haag, Holland, där Wadum var verksam under många år.

Filmen utspelar sig i Holland på 1600-talet och är en blandning av mjuk konstnärlig sensualism och livets hårda verklighet..
Jag har även läst boken.Ofta så är filmer bara kalla speglingar av böcker.Men inte i detta fallet.
Det handlar om en flicka (Griet) som flyttar från sin familj för att de är för fattiga. Hon jobbar som piga åt en rik familj där mannen i huset heter Johannes Vermeer och är en berömd målare. Både barnen och frun är extremt bortskämda och hela filmen bygger på att Griet hela tiden kommer närmare Johannes. Hon får så småningom vara med på en av hans målningar vilket inte är särskilt uppskattat av frun. Filmen slutar i ovisshet.

Cornelia är en av Johannes och Catharina Vermeers döttrar. Hon är väldigt retlig och lik sin mamma, inte bara till sättet utan också utseendet. Hon märker att det är väldigt spänt mellan hennes mamma och Griet. Cornelia gör allt för att få sina föräldrars uppmärksamhet och för att få bort Griet. Hon anklagar Griet för stöld och förstör för henne hela tiden. Hon tycker att hennes pappa ägnar för mycket tid åt Griet istället för åt henne, Catharina och syskonen.Man kan inte heller låta bli att reflektera över spänningen mellan konstnären Johannes Vermeer och flickan Griet.Är hon enbart piga i huset eller har hon ett annat värde i konstnärens ögon...Avgör själva.

För er som inte har sett filmen eller läst boken så rekomenderar jag båda varmt.
Denna typ av film som är en blandning mellan vacker mjuk sensualism och konstnärlighet växer inte på träd.Det får en verkligen att tänka till,stanna upp och fundera en extra gång när man ser porträtt från andra tidsåldrar än den tid man själv lever i, och fundera på vem människorna bokom porträtten egentligen var?Det finns egentligen inga gränser vart fantasin kan ta en!
God natt!

Inga kommentarer: